
FAQ
Här hittar du svar på några vanliga frågor om Bee Urban och vår verksamhet.
Undrar du över något som du inte hittar här så maila oss på info@beeurban.se så hjälper vi dig!
Kan Bee Urban sätta ut en bikupa i min privata trädgård?
Vi blir alltid glada när vi får denna fråga för det är toppen när folk bryr sig om bin. Eftersom vi jobbar med en hel-service tjänst där bin, kupa och all skötsel ingår på årsbasis så är kostnadsbilden ofta för hög för att passa privatpersoner. Så även om vi gärna ingår avtal med privatpersoner så brukar vi hänvisa till lokala biodlarföreningar när vi får den här frågan. Dessa hittar man enkelt genom Sveriges Biodlares Riksförbunds hemsida: www.biodlarna.se
Varför odlar man bin i stan?
Man kan odla bin i stan av flera anledningar. Antingen för att öka pollinationen av blommande växter i ett område, för att få honung eller för att folk ska få träffa bin nära där de bor eller jobbar och på så sätt öka sitt engagemang för binas situation och förstå hur den hänger ihop med vårt eget välbefinnande.
Vad händer om bina försvinner från stadsmiljön?
Vi får problem med pollinering av alla våra växter och träd som behöver det vilket i sin tur påverkar den biologiska mångfalden och våra grönområdens förmåga att överleva över tid. Ju mindre biologisk mångfald vi har desto känsligare är våra ekosystem för störningar. T.ex är det inte optimalt att lind står för 70% av träden i vissa delar av svenska städer. Det betyder att vi mister 70% av våra träd ifall linden skulle få en sjukdom så som den som drabbat asken på t.ex Öland. Binas roll i detta är att de genom sin pollinering hjälper växterna reproducera och på så sätt uppehåller den biologiska mångfalden.
Vilka är de största hoten mot bin?
Man brukar lista en kombination av jordbruksagifter, förändringar i landskapen som minskar mängden blommande växter, samt kvalster och sjukdomar som sprids på grund av storskalig, oförsiktig och icke ekologisk biodling.
Vilka växter gillar bin och humlor?
Trivs bin i stan?
Ja, bin trivs i staden så länge den har grönområden och odlingar. Konstigt nog är städer idag ofta lämpligare miljöer för bin än de jord- och skogsbrukslandskap som präglar stora delar av var landsbygd eftersom trädgårdar, parker, kyrkogårdar, balkonger och golfbanor skapar en bred flora som blommar under hela säsongen. Det kan ställas mot till exempel ett rapsfält som ger massor med nektar de veckor då rapsen blommar medan det under resten av året inte har något att erbjuda bina.
Är det giftigt för bina i stan?
Då staden är fri från jordbruksgifter är stadsmiljön från binas perspektiv ofta mindre toxisk än de jordbrukslandskap som präglar stora delar av vår landsbygd. Bee Urban är dock hela tiden vaksamma efter tecken på eventuell ohälsa hos bina och om så uppstår så utreder vi vad det kan bero på. Hittills kan vi inte se att våra bin i centrala Stockholm tagit någon skada.
Hur påverkar honungsbin förekomsten av vilda bin?
Detta är ett område som det behöver forskas mer på men det finns studier som ser eventuella samband mellan överbefolkning av honungsbin i ett givet område och försämrade förutsättningar för vildbin att hitta mat. Tesen är helt enkelt att honungsbina ”dammsuger” upp pollen och nektar som humlor och andra vildbin annars skulle ätit.
Bee Urban tar dessa rön på största allvar. Vår verksamhet syftar till att öka biologisk mångfald och goda förutsättningar för alla insekter och fåglar i stadsmiljö. I områden med bristande pollinering kan honungsbin hjälpa till att öka den biologiska mångfalden, och därför antalet blommor till fördel för alla pollinerande insekter, givet att honungsbina inte är för många. För att säkerställa att våra insatser gynnar samtliga bin gör vi följande:
Arbetar efter en försiktighetsprincip där vi undviker att ”överbelasta” en given stadsdel med honungsbin.
Vi utförde en större inventering av vildbin i Stockholm under säsongen 2016 för att ta reda på vilka och hur många vildbin som finns i staden
Fortsätter utveckla och etablera Bee Urban Green Spaces i staden –där vi designar, anlägger och förvaltar habitat för att gynna stadens ekosystem.
Vad är CSRD?
Från 2024 och framåt kommer tusentals fler företag inom EU att omfattas av hårdare krav på hållbarhetsrapportering genom det nya direktivet CSRD. Hur kan Bee Urban hjälpa dig med redovisningen samt direkt öka värdet på dina fastigheter?
EU Taxonomin är kärnan i EU:s Gröna giv, ett paket med politiska initiativ som ska bana väg för en grön omställning i Europa. Här har vi konkreta åtgärder för att vi ska bli klimatneutrala senast år 2050. CSRD är ett rapporteringsdirektiv som ska skapa transparens, jämförbar, tillräcklig och kvalitativ information om ett bolags hållbarhetsarbete, länkar till artikel 8 i EU Taxonomin. Syftet är också att rikta kapital till de mest hållbara verksamheterna. ESRS är de tolv rapporteringsstandarder som ingår i CSRD, varav den fjärde heter ESRS E4 - Biologisk mångfald och ekosystem. Den beskriver vad företag kan och ska rapportera, och hjälper till att förstå hur företag påverkar den biologiska mångfalden tillsammans med ekosystemen genom sin verksamhet och där man förväntas ta ansvar för sin värdekedja. Hur jobbar det ansvariga fastighetsbolaget i ett bostadsområde t.ex. med att ta ansvar för Biologisk mångfald och ekosystem? Ett exempel är att se över sina hårdytor, att anlägga grönytor med olika ekosystemtjänster som kompenserar tappet i den biologiska mångfalden. Bolaget förväntas också ha en plan för hur detta ska förvaltas och följas upp.
Bee Urban hjälper fastighetsägare att visa på hur det går att arbeta med fastighetsbeståndet, oavsett om det rör lokalytor eller bostäder. Vi kan sätta planer och se över vilken kapacitet bolaget har för att anpassa sin verksamhet till de internationella målen avseende ESRS E4 - Biologisk mångfald och ekosystem.
I januari 2024 börjar den nya rapporteringsstandarden att gälla.
Vilken är EUs plan för Biologisk mångfald 2030?
EU-kommissionen presenterade under våren 2020, som en del av den europeiska gröna given, en strategi för biologisk mångfald till 2030. I den regleras investeringar i skydd och återställande av naturen, där en av målsättningarna är att rättsligt skydda minst 30 procent av EU:s landyta samt 30 procent av havsområdet - och senast år 2030 ska den biologiska mångfalden vara på väg att återhämta sig. De områden som omfattas av den nya strategin för biologisk mångfald är bl.a. Skog och stadsförgröning, där städer med minst 20 000 invånare förväntas ha en ambitiös stadsförgröningsplan. Här har Bee Urban spetskompetens för att bistå i arbetet med t.ex. en stadsförgröningsplan, eller med punktinsatser av olika slag.